Nieuw BTW Nummer

Per 1 januari 2020 nieuw nummer voor de BTW

Nieuw BTW Nummer

In 2019 nieuw btw-nummer voor alle eenmanszaken:

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer. Hiermee komt de Belastingdienst tegemoet aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens, om te komen met een alternatief voor het huidige nummer dat het burgerservicenummer (BSN) bevat. Ondernemers moeten dit nieuwe nummer vanaf 1 januari 2020 verplicht gebruiken voor vermelding op hun facturen en op hun website en zij zullen dan ook hun eigen administratie en praktijk daarop moeten aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software zullen moeten zorgen dat hun producten met het nieuwe nummer overweg kunnen.

Btw-nummer:

Voor de heffing van de omzetbelasting moeten ondernemers een btw-identificatienummer vermelden op facturen aan andere ondernemers en op hun website. Het btw-identificatienummer is voor ondernemers die als natuurlijke persoon ondernemen (eenmanszaken) gebaseerd op hun burgerservicenummer (BSN).

BSN:

Het BSN is een vertrouwelijk nummer, dat bestemd is voor de communicatie tussen burger en overheid en moet niet openbaar worden gemaakt, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Nieuw nummer:

De staatssecretaris liet hierop onderzoeken hoe het gebruik van het BSN in het btw-identificatienummer beëindigd kon worden. Aanvankelijk leek dat pas mogelijk bij de invoering van een nieuw ICT-systeem bij de Belastingdienst. Uit het onderzoek volgt echter een variant (de factuurvariant) die de periode tot dit nieuwe systeem kan overbruggen. Deze factuurvariant wordt op 1 januari 2020 ingevoerd.

Oude nummer:

Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer. In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het bestaande, op het BSN-gebaseerde nummer in gebruik. Dat kan ook omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waar het BSN voor is bedoeld.

Wachten op nummer:

De Belastingdienst heeft aangegeven dat deze binnen een termijn van een jaar alle eenmanszaken van een nieuw btw-identificatienummer kan voorzien. Ondernemers hoeven hiervoor niet zelf in actie te komen. Verder heeft de Belastingdienst toegezegd de toekomstige wijzigingen goed te communiceren aan iedereen die geraakt wordt door de implementatie van het nieuwe num

Geplaatst op donderdag 20 december 2018.

Over Klaas Beuving Administraties en Belastingen

Dit bericht is geschreven door Klaas Beuving Administraties en Belastingen. Het bedrijf valt onder administratiekantoor uit Hardenberg. Trefwoorden van Klaas Beuving Administraties en Belastingen uit Hardenberg : administratie uitbesteden, administratiehulp, belastingadvies, belastinghulp, jaarrekening samenstellen, financiële boekhouding uitbesteden, financiering aanvragen, administratiehulp voor particulieren, administratiehulp voor bedrijven,.

Lees meer over Klaas Beuving Administraties en Belastingen.